Adalarda “Dinler Ortak Müsiki”de Buluştu

Adalarda “Dinler Ortak Müsiki”de Buluştu

İstanbul’ un Adalar İlçesinde geçtiğimiz günlerde farklı bir organizasyon düzenlendi. Farklı dinler ve kültürleri bir araya getirmeyi amaçlayan organizasyon “Tanrının Evlerinden Sesler” teması ile gerçekleşti.

Farklı din ve kültürleri birleştirmeyi hedefleyen Adalar Müzesi,  Heybeliada’ da geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği bir konser ile birçok dinin mensuplarını bir araya getirdi. Heybeliada’ da gerçekleştirilen İnançlar ve Müzikleri konserinde; Rum, Yahudi, Süryani, Alevi, Ermeni ve Türk Topluluklar’ ından 1200 den fazla kişi bir araya geldiler.

Mistik bir atmosfer yaratmanın yanında farklı dinlerden ve kültürlerden oluşan ilahilerin yer aldığı konser birçok vakıf’ ın da  iş birliği ile gerçekleşti. Bu konserde emeği geçen vakıflar ise;

Adalar Vakfı, Osmanlı- Türk Sefarad Kültürü Araştırma Merkezi, Rum Vakıflar Derneği, Beyoğlu Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi, İstanbul Süryani Katolik Vakfı, Cem Vakfı ve Türk Musikisi Vakfı.

Heybeliada Aya Triada Manastırı’ndaki Ruhban Okulu bahçesinde gerçekleşen konser’in açılış konuşmasını Ruhban Okulunun Baş Rahibi Vekili “Peder Samuel Efes” yaptı.

 

Adalarda Dinler Ortak Müsikide Buluştu

Adalarda Dinler Ortak Müsikide Buluştu

Fener Rum Patriği Bartholomeos ve Ayatriada Manastırı Başrahibi Elpidophoros Lambriniadis  konsere katılamadı. Farklı kültürlerin bir araya gelmesine aracılık yapmaktan memnuniyet duyduklarını dile getiren Efes ” Heybeliada Ruhban Okulu’nun kapıları, gelecek dönemde de her türlü kültürel ve sanatsal çalışmalara ardına kadar açık olacak” dedi.  Adalar Vakfı Başkanı Halim Bulutoğlu ise; Ruhban Okulunun bahçesinin etkinliklere geçen ay açıldığını farklı kültür ve inançların müziklerinin yankılandığı konserin dünya barışına ilişkin önemli bir mesaj verdiğini, “Bu organizasyonun önemli bir mesajı var. Çevremizin ateş ve barutla sarılı olduğu bir dönemde, üstelik de savaşların din ve mezhep savaşına dönüştüğü bu dönemde, İstanbul’dan, Adalar’dan ve Heybeliada Ruhban Okulu’nun bahçesinde, 6 farklı inanç grubundan topluluk, aynı mesajı verdi.

 

Fener Rum Patriği Bartholomeos ve Ayatriada Manastırı Başrahibi Elpidophoros Lambriniadis  konsere katılamadı. Farklı kültürlerin bir araya gelmesine aracılık yapmaktan memnuniyet duyduklarını dile getiren Efes ” Heybeliada Ruhban Okulu’nun kapıları, gelecek dönemde de her türlü kültürel ve sanatsal çalışmalara ardına kadar açık olacak” dedi.heybeliada_konser

Adalar Vakfı Başkanı Halim Bulutoğlu ise; Ruhban Okulunun bahçesinin etkinliklere geçen ay açıldığını farklı kültür ve inançların müziklerinin yankılandığı konserin dünya barışına ilişkin önemli bir mesaj verdiğini, “Bu

organizasyonun önemli bir mesajı var. Çevremizin ateş ve barutla sarılı olduğu bir dönemde, üstelik de savaşların din ve mezhep savaşına dönüştüğü bu dönemde, İstanbul’dan,

Adalar’dan ve Heybeliada Ruhban Okulu’nun bahçesinde, 6 farklı inanç grubundan topluluk, aynı mesajı verdi. Bu konser, tanrıya farklı yakarışları bir arada sunmaya çalışan, aynı zamanda bir barış mesajıdır. Bu mesajın Türkiye, Ortadoğu ve dünyanın her tarafından duyulması dileğiyle.”  şeklindeki sözleri ile dile getirdi. Rum, Ermeni ve Süryani gurupların acepella (eşliksiz) olarak eserlerini seslendirirken, Alevi dervişlerinin saz icrası ve sesleri ile izleyiciye ulaştı. Gecenin en etkileyen bölümü ise; Yako Taragano Sinagog ilahileri gurubuna Mehmet Kemiksiz Türk-İslam dini musiki topluluğunun sazları ile eşlik etmesi oldu.

 

 

ABD’ nin İstanbul Başkonsolosu’ nun da katıldığı konseri;  Beyoğlu Musiki Sevenler Derneği Korosu (Rum), Yako Taragano Sinagog İlahileri Korosu (Yahudi), Beyoğlu Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi Vakfı ve İstanbul Süryani Katolik Vakfı koroları (Süryani), Erdem Şimşek ve Aydın Çakmakkaya (Alevi), Nişan Çalgıcıyan Üç Horan Ermeni Kilisesi Korosu (Ermeni) ve Türk-İslam Dini Musiki Topluluğu seslendirdi.