Adaların Atları Tehdit Altında mı? Ruam Hastalığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Adaların Atları Tehdit Altında mı? Ruam Hastalığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Adalar, Tarım Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü tarafından RUAM Hastalığı nedeniyle karantina altına alındığı açıklandı.

Büyükada, Heybeliada ve Burgazada’da ulaşım aracı olarak kullanılan fayton atlarında Ruam hastalığı şüphesine rastlandı.

Her yıl düzenli aralıkla yapılan incelemelerde hastalıklı olan atların tedavileri yapılırken tedavi edilemeyen hayvanların ise itlaf ediliyordu. Hastalık en son geçtiğimiz yaz ayında itlaf edilen iki atta görülmüştü.

Adalarda Ruam Hastalığı nedeniyle bu yıla kadar yaklaşık 500 civarında at itlaf edildi.

Ruam Hastalığı ile mücadele için adalardaki atlar yılda iki kere sağlık taramasından geçiyor.

Kamuoyunda yeniymiş gösterilen bu hastalık aslında yıllardır Tarım Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü tarafından kontrol altında tutuluyor. Her yıl iki defa atlar RUAM taramasından geçiyor.  Adalarda herhangi bir at ölümünde Adalar Belediye devreye girerek hayvanın gömülmesi ve etrafının kireçle kaplanması sağlanıyor. Gerek Belediye gerekse Tarım Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü tarafından fayton duraklarında temizlik ve hayvanların bakımına büyük hassasiyet gösteriliyor. Bu konuda Adalar Belediyesi tarafından faytoncu esnafına yönelik sürekli eğitimler veriliyor.

Basında çıkan Ruam Hastalığı nedeniyle 20 atın itlaf edildiği ve ‘Adalar karantina altında, Adalarda salgın’ haberlerine açıklık getiren Adalar Faytoncular Esnaf Odası Başkanı Hasan Ünal konu ile ilgili açıklamada bulundu.

Salgın iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirten Adalar Faytoncular Esnaf Odası Başkanı Hasan Ünal, “Adada çalışan atların yılda 2 defa ruam taraması yapılıyor. Buraya hastalık girmesin diye bizim ve devletin isteğiyle gerçekleşiyor. Burada bir tek hayvanda bile ruam hastalığı çıkmadı. Bunlarda ruam hastalığı şüphesi bulundu. Yapılan ruam taramasında şüphe var diye yani hayvanlar sağlam olmalarına rağmen kendimiz itlaf ettik. Hastalıklı hayvan içimizde barınmasın diye yapıyoruz bunu. 18 tane itlaf edilen hayvanların isimleri de bizde mevcut, kaçak olan bir şey yok. Atların neden hasta olduğunu kimse araştırmıyor. Adaya başka hayvan girmesini engelliyorlar, bin 200 adet hayvanla bu iş yürümez. Burada hayvanların çadırları yapılmıyor, hayvanlar korunmuyor fakat hasta olduklarında ise ruam çıktı deniliyor. Suç hemen arabacının oluyor, suç arabacıda değil.” dedi.

Ada sakinlerinin konu hakkında faytonculardan şikayetçi olmadıklarını söyleyen Başkan Hasan Ünal, “4 hafta boyunca yetkililer gelip burada keşif yaptılar. 225 adet faytondan sadece birisinde ufak tefek sorunlar bulabildiler. Burada çalışan bin 500 civarı atın 6 ay evvelki ruam taramasında tek ruam vakası bulunamamıştır. Bulunamadığı gibi atların adaya giriş ve çıkışları da yasak. Elimizde de belgelerimiz var, atlar neden hasta oldu diye bu işin takipçisiyiz. 1963 yılından beri bu sektördeyim ve bir kez olsun bir insana bulaşmış ve insan ölümü gerçekleşmiş değil. Ada yerlilerinden de kimse bizden şikayetçi değil. Bu atlar adanın vasıtasıdır. İtlaf edilen atlar belirlenen bir alan var adada oraya gömülüyor. Derin bir çukur kazılıp üzeri kireçle kapatılıyor.” ifadelerini kullandı.

2012 yılında yapılan incelemeler sonucu Ruam Hastalığına yakalanmış 24 at itlaf edilmiş, toplamda 170 m2 lik bir alanın karantinaya alınmıştı. Karantina sonucu 1.862 ton hayvansal atık tahliye edilerek imha edildi. Fayton park alanında yapılan mekanik süpürme ve yıkama ile gerekli önlemler alınmış ve 3 ayrı noktada hayvansal atıklar için toplanma alanları oluşturulmuştu.

Peki Ruam Hastalığı nedir? Teşhis ve Tedavi Yöntemleri

Ruam mankafa hastalığı teşhisi

Halk arasında mankafa hastalığı olarak bilinen Ruam Hastalığı at, eşek, beygir gibi tek tırnaklı hayvanlarda görülen aynı zamanda insan bulaşabilen akut yada kronik tabloda seyredilebilen bir hastalıktır.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından resmi gazetenin 22.12.2017 tarihli 28150 sayılı yönetmeliğinde Ruam Hastalığı’na karşı korunma ve mücadele yöntemlerini açıkça anlatılmaktadır. Yönetmeliğin ikinci bölüm 6 maddesinde ruam hastalığı teşhisi “Tektırnaklı hayvanlardaki burun akıntısı, burunda ülser, çene altı lenf yumrularının ağrısız şişkinliği veya deride ağrısız şişkinlikler yahut sebepsiz zayıflayan, vücut harareti değişiklik gösteren, öksüren ve yapılan tedaviye cevap vermeyen, testisleri şişmiş ve iltihaplı hayvanlar Ruam hastalığından şüpheli kabul edilir.” şeklinde ifade edilmiştir.

 

Ayrıca yönetmeliğin ikinci bölüm 5 maddesinde “Ruam hastalığının varlığı ya da varlığından şüphelenildiğinde, hastalığın; hayvan sahibi, bakıcısı veya hastalığı takip eden serbest veteriner hekim tarafından yetkili otoriteye bildirilmesi zorunludur.” ibaresi de yer almaktadır.

Ruam Hastalığı şüphesi olan hayvan tekrar kontrol edildiğinde sonuç menfi çıkarsa hayvan hastalıklı olarak kabul edilir ve itlaf edilir.

 

 

 

 

Kategoriler: Genel, Haber