İstanbul Adalar ve Çevresinde Gırgırla Balık Avı

İstanbul Adalar ve Çevresinde Gırgırla Balık Avı

İstanbul Adalar ve çevresinde gırgırla balık avının yasak olmasına rağmen kaçak balıkçılık yapılmaya devam ediliyor. Balıkçı teknelerinin bıraktığı ağlar ise denizdeki canlıların yok olmasına neden oluyor.

Marmara Denizi’nde her yıl bir grup gönüllü dalgıç tarafından yapılan dip temizliğinde 4 yılda toplam 8 bin 500 m2 hayalet ağ topladı. Hayalet ağlardan dolayı balıkçıların kayalıklara takılan ve kopan ağlarının su altında bırakılması, deniz dibinde yaşayan balıkların ve özellikle uluslararası koruma altına alınan mercan türlerinin yok olmasına neden oluyor.

Marmara Denizi hayalet ağ

 

Adalar’da yasağın kalkması kaygı yaratıyor

Henüz kaçak balıkçı ağlarının büyük sorun yarattığı Marmara Denizi’nde 31 Ağustos 2016 tarihi itibari ile gırgırla balık avı serbest hale getiriliyor. 2012 Ağustos ayından bu yana yasak olan gırgırla balık avlama yasağının serbest hale getirilmesi ise Adalar ve çevresinde daha büyük tehlikelere yol açması büyük kaygı yaratıyor.

Bu nedenle, Adalar’da hassas ekosistemin, doğal resif ve rezerv alanların korunması için Adalar Kent Konseyi Denizle Yaşam ve Koruma Çalışma Grubu, Adalar Belediyesi ve Anadolu Yakası Kent Konseyleri, Anadolu Yakası Balıkçı Kooperatifleri, İlçe STK’ları, İstanbul Üniversitesi ve Ege Üniversitesi’nden ilgili bilim insanları ile birlikte sivil iradenin katıldığı bir çalıştay harekete geçti. Konuyu ilgili bakanlıklara sunacak olan çalıştayın raporu şu şekilde;

  • Kadıköy Moda Burnu’ndan – Tuzla Yelkenkaya ve Tuzla Adalarını da içine alarak 9 adada gırgır avcılığının kesinlikle yasaklanıp, yeni bir avlanma yasağı haritasının çıkartılması ve Resmi Gazete’de yayınlanması,
  • Büyükada ve Neandros arasından geçen boru hattında yaşanacak bir felaketin önüne geçilmesi için yasak alan dahil edilmesi,
  • Bu çalışmaların sürdürülmesi ve denetlenmesi için Adalar’da Sahil Güvenlik Bürosu’nun kurulması
  • Balık göçlerinin ve üreme yerlerinin korunmaya alınması,
  • Avcılık yapan teknelerin ağlarının kurşun yakalarına tekne bilgileri etiketinin konulması,
  • Gırgırla balık avı ve hayalet ağ sorununun acilen çözüme kavuşturulması,

 

 

 

Kategoriler: Büyükada, Haber

Yorumlar

  1. Mustafa
    Mustafa 4 Şubat, 2016, 19:26

    Zaten Marmara Denizi’nde balık yoktu. Şimdi tamamen yok olacak. Hayalet ağ zaten sorundu, yıllardır, bir de bitmeyen gırgırla balık avı, bize artık ekmek yok Marmara’da…

    Reply this comment
  2. Balık Av Malzemeleri
    Balık Av Malzemeleri 20 Şubat, 2022, 08:16

    Hayalet ağları kullanırken değil üretirken yakamalı sahil güvenlik. Misinadan ağ üreten kim varsa imalathanesi kapatılmalı. Normal ip ağlar haricinde üretim zaten yasak olmalı.

    Reply this comment

Yorum Yap