Adalarda Nerelere Gidilir

Adalarda Nerelere Gidilir

Adalar nam-ı diğer Prens Adaları, tarihi kaynaklara göre adını,  Bizans döneminde Prenslerin, Prenseslerin, sürgün edilmesinden dolayı aldığından bahsedilir. II. Justin’ in Büyükada’da büyük bir saray ve manastır yaptırması ile kültürel dokunun geliştiği adalar günümüzde çeşitli kültürel ve sosyal etkinliklerin yanı sıra huzurlu bir tatil yapmak isteyen ziyaretçilerin uğrak yeri olmuştur.

Prens Adaları Marmara Denizi üzerinde bulunan birkaç takım adadan oluşur. Bu adaların en büyüğü adından da anlaşılacağı gibi Büyükada’dır. İstanbul’a en yakın ada ise Kınalıada’ dır. Kınalıada aynı zamanda adaların bitki örtüsü bakımından en fakir adasıdır.

1. Dünya savaşı ve Cumhuriyetin ilanından sonra adanın Rum Halkının göç etmesinden dolayı canlılığını yitiren Prens Adaları, 1940 yılında devlet ileri gelenlerinin adaları sayfiye yeri olarak kullanmalarıyla ilgiyi artırmış adalar zaman içinde en çok tercih edilen sayfiye ve gezinti yerlerinden birisi haline gelmiştir. Günümüzde özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistin akın ettiği adalarda her zevke uygun olanaklar bulunmaktadır.

Adaların,  tarihi, kültürel ve konaklama yerleri bakımından en zengin ve en çok ilgi gören adası Büyükada’ dır.

aya_yorgi_manastırBüyükada eski adı Rumca da büyük anlamına gelen “Prinkipo” demektir. Adanın en büyük tepesinde “Aya Yorgi Kilisesi” ve “Aya Yorgi Manastırı” bulunmaktadır. Yılın belli aylarında “Paskalya Yortusu” yapılan manastır ziyaretçi akınına uğramaktadır. Manastır, Büyükada’ nın en bilinen ve görülmek istenen yerlerin başında gelmektedir.

Büyükada’ da kültürel gezi yapmak isteyenler için geniş seçenekler yer almaktadır. Bunlardan en bilinenleri, İsa tepesinde bulunan Hiristos Kilise ve Manastırı, Rum Yemekhanesi, Ayios Dimitrios Kilisesi, adanın en dikkat çeken camisi olan Hamidiye Camii, İstanbul’ un ilk çağdaş müzesi olan Adalar Müzesi, Lev Troçi’ nin sürgün edildikten sonra yaşadığı Nizam Mahallerindeki ev ile ünlü yazar Reşat Nuri Güntekin‘ in Maden mahallesindeki evi,  tarihi sevenler için bulunmaz fırsatların arasında yer alır.  Tercihlerini Adanın eşsiz doğa güzellikleri ve tarihi konaklarını görme açısından kullanacaklar için,  Araba Meydanından başlayıp Aşıklar Kır Gazinosundan Luna Parka oradan da Maden’ e geçerek bindiğiniz yere geldiğiniz küçük Fayton turları, Luna Park meydanında süslü eşeklerle yapılan geziler, sahil balıkçıları sizin için en uygun seçenekler arasında yer alır.

Resmi araçlar dışında motorlu taşıtların yasak olduğu adada gezintizi dilerseniz Faytonla ya da bisiklet ile yapabilirsiniz.

Adada denize girilebilecek plajlar da mevcuttur. Bunlar;  Eskibağ Plajı,  Halik Koyu Plajı,  Prenses Koyu Plajı, Yörükali Plajı, Nakibey Plajı, Kumsal Plajı, Aya Nikola Plaj larıdır.

kinaliada_camiiKınalıada‘ nın coğrafi konumu ve sürgünlerin en çok gerçekleştiği ada olması bakımından kültürel dokusu fazla zengin değildir. Hiristo Tepesinde  bulunan Hiristo Manastırı bulunur. Bu manastır; geçmişte Malazgirt savaşında Alparslan’ a yenik düştükten sonra gözleri mil çekilerek sürgün edilen Bizans’ ın Romen imparatoru IV. Romanos Diagones (Romen Diyojen) in tuksak edildiği yer olarak bilinir.  Bitki örtüsü bakımından fakir olmasının sebebinin,  Bizans’ın surları yapmak için gerekli olan taşların bu adadan götürülmüş olmasından dolayı olduğu söylenir. Deniz sevenlerin tercih edebileceği Kumluk Plajı bulunan adada,  plaja ulaşım için Kınalıada iskelesinden plajlara ücretsiz tekne servisi yapılmaktadır.

Eski Rumca da ismi bakır anlamına gelen “Hakli” olan Heybeliada, eşine ender rastlanan çam ormanları ile kaplıdır. Uzaktan baktığınızda heybe biçimini andıran ada,  Prens Adalar’ ının en yeşil adasıdır. Heybeliada’da, çam ormanlarının gözü ve ruhu dinlendiren manzarası altında dilerseniz  faytonla nostaljik ada turu yapabilirsiniz. Tahta masaların yer aldığı piknik alanlarında  piknik yapabilir, orman yürüyüşleri sırasında eski değirmeni görüp bol bol fotoğraf çekme imkanı bulabilirsiniz. Ya da günün yorgunluğunu atmak için çam ormanlarının gölgesinde yer alan koylarda Çam Limanı Koyu Plajı, Alman Plajı, Akvaryum Plajı gibi farklı doğa yapısına sahip plajlarda denize girmenin keyfini çıkarabilirsiniz.

Heybeliada iskelesine yaklaştığınızda sizi kahvehaneler ve çarşı karşılarken çam limanı tarafına döndüğünüzde hala faaliyette bulunan Senatoryum ile karşılaşırsınız. Bizans imparatoriçesi tarafından yaptırıldığı söylenen “Kamariotissa Kilisesi” şu an askeri bölge içinde yer almaktadır. Dört yapraklı yonca ya benzeyen kilisenin bir diğer bir eşinin İstanbul Fener’de bulunan “Aya Maria” olduğu söylenmektedir. Adanın Çam Limanı tarafında ise “Tarik-i Dünya Manastır” ı yer alır.

Heybeliada’ ya nasıl gidilir diye merak edenler için ister İstanbul’ un Anadolu Yakasında olun isteseniz Avrupa Yakasında her iki yakadan da yoğun trafikte özel ve deniz işletmelerine bağlı vapur ve tekne seferleri yapılmaktadır.

sait_faik_abasıyanik_evYunanca adı Antigoni olan Burgazada, Prens Adalarının 3. büyük adasıdır. Ada sonradan  kale/burç anlamına gelen “Burgaz” adını almıştır. Görüntüsü yuvarlak biçimden olan adada kızılçam ormanları ile kaplı Bayrak Tepesi bulunmaktadır. Büyük İskender’in komutanının buraya büyük bir kale yaptırdığı adada, Ortadoks Kilisesinin en saygın rahiplerinden Metadionos’ un da adada yedi yıl bir mahsende hapsedildiğinden bahsedilir. Adı geçen mahsenin, şu an yerinde Ayios İoannis Kilisesi bulunduğu  söylenmektedir. Çağdaş edebiyatın yazarlarından birisi olan Sait Faik Abasıyanık’ ın hayatının bir bölümünün geçtiği bu adada, şairin ölümünden sonra müze haline getirilen evi ada ziyaretçilerinin gezebileceği yerler arasında yer alır. Adanın Heybeliada ve Kaşık Adasına bakan yerinde muhteşem bir manzara vardır. Burgazada, doğal bitki örtüsü yanında sahilleri ve zarif ahşap köşkleri ile de görenleri cezbeden bir yapıya sahiptir.

Adada eski bir plaj, ucunda fener bulunan küçük bir burun, gün batımı manzarası ile meşhur olan Kalpazankaya Mevkii mevcuttur. Dilerseniz adada bulunan “Kalpazankaya Plajı” nda denize girebilirsiniz.

İstanbul’da ki adaların yerleşime açık en küçük adası olan Sedef Adası üzerindeki bitki örtüsü sedefe benzediği için bu adı almıştır. Tavşanı bol olmasından dolayı “Tavşanadası” adı altında anılmaktadır. Bizans döneminde bu adanın da sürgün yeri olduğu söylenmektedir. Adanın en önemli sürgünlerinden birisi Patrik İgnatios’ tur.  Tarihi bir dokuya fazla rastlanmayan adada denize girmek isteyenler için plaj bulunmaktadır.

Prens Adalarının tümüne İstanbul’ dan Bostancı, Kabataş, Kadıköy, Eminönü iskelelerinden yapacağınız kısa bir deniz yolculuğu sonrasında rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Prens Adalarında Gezilmesi Gereken Yerlerin Listesi ise şöyledir.

Kınalıada Camii (Kınalıada)
Tavşan Adası
Heybeliada Çam Limanı (Heybeliada)
Ayios Nikolaos Kilisesi (Heybeliada)
Heybeliada Ruhban Okulu
Aya Yorgi Uçurum Kilisesi (Heybeliada)
İsmet İnönü’nün Evi (Heybeliada)
Prenses Koyu Plajı (Büyükada)
Adalar Müzesi(Büyükkada)
Heybeliada Süslü Mezar
Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi(Heybeliada)
Heybeliada Sanatoryumu
Heybeliada Deniz Lisesi
Aya Yani Kilisesi (Burgazada)
Büyükada Rum Yetimhanesi
Büyükada Saat Kulesi
Sedef Adası
Yörükali Plajı (Büyükada)
Bayrak Tepe (Burgazada)
Sait Faik Müzesi (Burgazada)
Aya Yorgi Kilisesi (Büyükada)

Prens Adalar Haberleri adalardan.net