Heybeliada’ya Bir Günlük Gezi

Heybeliada’ya Bir Günlük Gezi

Günübirlik tatil turlarından en çok tercih edilen yerlerden biri de Heybeliadadır. Hem tarihi dokusuyla hem mehtap gezileri ile hem de plajları ile ister kısa ister uzun tatillerde prens adalarının vazgeçilmez yerlerindendir.
Şimdi isterseniz güzel, keyifli bir gün için adalar vapuruna binelim ve rotamızı Heybeliada’ya çevirelim.

heybeliada-deniz-lisesiHeybeliada siz daha vapurda iken bütün ihtişamı ile uzaktan kucak açar. İskelenin hemen yanında bulunan Deniz (Bahriye) Lisesi görkemli binası ile adeta sizi kendine çeker.
İskeleden inince temiz havanın ve denizin sarhoşluğu içinde kendinize ancak tavşankanı çay ile gelebilirsiniz. Kısa bir moladan sonra işte Heybeliada gezimize başlıyoruz.

1-Deniz (Bahriye) Lisesi: Dönemin kaptan-ı deryası Cezayirli Hasan Paşa tarafından yapımı başlatılmış 1773 yılında hizmete girmiştir. Mühendishane-i Bahr-ı Hümayun olarak açılan yapı halen deniz lisesi olarak hizmet vermektedir.

Yapı da beyazın ihtişamı ile mavinin doğallığı göze çarpmaktadır. Binanın mimarisi o dönemin şartlarına göre çok iyi yapılandırılmış olup halen hizmet vermesi bizim için gurur vericidir.
Heybeliada turunuzu tarihi faytonlarla, bisikletlerle veya yürüyerek ( Heybeliada diğer adalara göre oldukça düzdür.) gerçekleştirebilirsiniz.
Tercihiniz yürüyüşten yana ise mutlaka kızılçam ormanlarının içerisinde ki yürüyüş yollarını kullanmalısınız. Hem piknik yapabilir hem de adanın eşsiz manzarasının da keyfini çıkarabilirsiniz. Burada görmeden geçemeyeceğiniz yapı ise tarihi değirmen olmalıdır.

2- Halk(andon) Eczanesi: 1903 yılında kurulan eczane 1950 yılında içerisindekileri muhafaza şartı ile Andon ailesine bırakıldı. Ancak ailenin işletim gücü kalmayınca maalesef eczane bugünlerde tarihi birçok dokusunu yitirdi. İçerisinde bulunan birçok antik eşya Hadımköy’deki Abdi İbrahim ilaç firmasının tesislerine taşındı. Ancak tarihi mimarisi hala ayakta ve yıllara meydan okumaktadır.

3- Heybeliada Cami: Ümit sokağında bulunan diğer adı ile Meydancık Cami yapımına heybeliada-cami1935-36 yıllarında başlanmıştır. Vakıf idaresi tarafından Kadı Abdülkadir Efendi’ye bedel olarak yaptırılmıştır.

4- Hüseyin Rahmi Gürpınar Müze Evi: Cumhuriyet dönemi yazarlarından Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın yaklaşık 30 yıl yaşadığı evdir. Giriş ücretsiz olup 1945 yılından bu yana yazarın eserlerinin el işlerlinin ve özel eşyalarının sergilendiği bir müze ev şeklinde restorasyonu yapılmıştır.

5- İsmet İnönü Köşkü: Bir ada sakinlerinden olan İsmet İnönü’nün yıllarca ikamet ettiği köşk kısa bir süre Atatürk tarafından da kullanılmıştır. İnönü Vakfı tarafından müzeye çevrilmiştir. İçerisinde ailenin yaşamına tanıklık eden birçok tarihi eser bulunmaktadır.

6-Aya Yorgi (Saint Georges) Uçurum Kilisesi: Büyükada cephesinde sanatoryum yolu üzerinde bulunan yapı yüksek falezlerin üzerinde bulunması nedenle uçurum kilisesi olarak adlandırılmaktadır.

7-Süslü Mezar: Aya Yorgi kilisesinin hemen önündeki i yol üzerinde bulunan mezar 1868 yılında İngiltere’nin Gemlik Başkonsol’unun eşine aittir. 150 yıl önce İtalya’dan getirilen renkli camlı yüksek kaideli melek heykeli ile görenleri büyülemektedir.

8- Ayios Nikolaos Kilisesi: 1857 yılında yapılan kilisesinin banisi Hacı Stefanis Gaitanakistir.
İçerisinde ki bezemelerle dikkat çeken yapı sizi kesinlikle mistik bir yolculuğa çıkaracaktır. Hemen kilisenin arkasında bulunan mezar ise Patrik Samuel Hançeri ye aittir.

heybeliada-sanatoryum9- Heybeliada Sanatoryumu: 1924 yılında verem hastaları için Atatürk’ün emri ile yapılmıştır. Şu an faaliyette olmayan sanatoryum tarihi mimarisi ile ihtişamını korumaktadır. Limanın hemen arka tarafında bulunmaktadır.

10- Ruhban Okulu: Adanın kuzeybatı yönündeki çamlarla kaplı Ümit tepesinde bulunmaktadır. heybeliada-ruhban-okuluAtina İlahiyat Fakültesi’nden sonra kurulan ilk akademik okul olma özelliğini taşımaktadır. Aslında 9. yy da Aya Triada manastırı olarak kullanılan okul 1972 ise tamamen kapatılmıştır.
Uzun bir tarihi gezisinin ardından Heybeliada’nın plajlarında denize girebilirsin ama size tavsiyem mehtap seyrini Çam burnunda kesinlikle kaçırmamanız yönündedir.

Şarkılara ilham olan bu görsel şölen Heybeliada’nın olmazsa olmazlarındandır.

Not: Heybeliada tarihi bir gezi yapmak istiyorsanız, pazartesi günü dışında bir gün tercih etmenizi öneririz. Çünkü pazartesi günü birçok tarihi yerlerin girişi kapalıdır!