Heybeliada Süslü Mezar (Kangelaris Ailesi Anıt Mezarı)

Heybeliada Süslü Mezar (Kangelaris Ailesi Anıt Mezarı)

Heybeliada’da hazin bir aşk hikayesi olan Süslü Mezar’ı ziyaret etmeden dönmeyin!

19. yüzyılda Büyük Britanya İmparatorluğu’nun Gemlik Konsolosu Spyridon Kanglaris’in, erken kaybettiği güzeller güzeli eşi Sevasti için yaptırdığı anıt, ihtişamı ile büyülüyor. Eşinin ölümünün ardından 4 Ağustos 1868 tarihinde yaptırdığı anıtta yer alan sözler eşini ne kadar çok sevdiğinin kanıtı olarak gösteriliyor. İşte o sözler;

“Saygıdeğer Sebaste Kangelaris Pellone;

Erdemi, anlayışı ve dindarlığı, seçkin eşinin eş sevgisiyle takdir edilmiş; çocukları için özverili anne, yoksullara karşı iyiliksever, herkese karşı hoşgörülü; Bizans’ta soylu bir aileden gelen ve Heybeliadada herkesin yas tuttuğu 8 Ağustos 1866 tarihinde yaşamını yitiren Sebaste Kallegaris Pellone’ye çocuklarıyla birlikte her zaman yas tutan eşi Spiridon Kallegaris acı gözyaşlarıyla kaderine ağlayarak ithaf eder.”

(Çeviri: Dimitri Demirtzis)

Spyridon Kanglaris ölümünün ardından eşinin anıtın hemen yanı başına defnedilir.

Süslü Mezar’ın mimarisi

Süslü Mezar Heybeliada

Kaynak: Özgür Kahraman

 Süslü mezar olarak bilinen Kangelaris Ailesi Anıt mezarı

Kaynak: Özgür Kahraman

 

Gotik ve neoklasik üslup ile yapılan İngiliz tarzı mezar, açık sivri kemerleri bulunan, sekiz köşeli bir yapıdan oluşuyor. Tuğladan yapılan anıtın köşelerine dövme demir parmaklıklarla korunuyor.

Mezarda kullanılan mermerler Heybeliada’ya İtalya’dan getirilmiş.

Mezar, akide, alt ve üst olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Üst kısımda mezar sahibi kişileri betimlemek amacıyla birbirine bakan kadın ve erkek figürlü portre bulunuyor. Portrenin üstünde ölümü simgelemek amacıyla, çapraz kemiklerinin birbirine kurdele ile bağlandığı bir kurukafa resmi betimleniyor. Erkek ve kadın figürünün altında yine kurdele ile bağlanmış çiçek ve yaprak betimlerimi yer alıyor. Altta ise Rumca;

“Bitki kurudu, çiçeği düştü; Tanrı’nın sözü ise ebediyen kalır.” sözü yer alıyor.

Anıtın kuzey bölümünde ise oturur pozisyonda kabartma bulunuyor. Bu kabartma kanatlı genç bir erkek meleği tasvir ediyor. Meleğin elinde ise ters yanan bir meşale bulunuyor. Yüzündeki üzgün ifade ile başının hafif sağa yatık olması görenlerde hüzün hissi uyandırıyor.

Antikçağ heykel sanatını birçok öğesinin işlendiği Kangelaris Ailesi Anıt mezarı Heybeliada’da unutulmuşluğa meydan okurcasına ayakta duruyor.

Heybeliada Kangelaris Ailesi Anıt mezarı

Altındaki tepenin yamacında, Başrahip Procopius Arapoğlu tarafından 1910 yılında hizmete açılan mermer bir kuyu bulunmakta olup, sarnıçtan halen günümüzde su çekiliyor.

Heybeliada’da Süslü Mezar’ı nasıl ziyaret ederseniz?

Heybeliada Aya Yorgi Manastırı yolu üzerinde bulunan mezar ziyarete sürekli açık. Ancak anıtı çevreleyen demir parmaklıklar arasında vitray camlar kırılmış durumda. Mermerlerin büyük bir bölümü çatlamış ancak yine de kabartmalar, Rumca yazılar, heykeller ve anıt 147 yıldır sağlam. Hatta ziyaret sırasında sarnıçtan su bile çekebilirsiniz. Bu arada halk arasında İngiliz Mezar’ı olarak da  bilindiği için yön sorarken dikkate almayı unutmayın.

 KAYNAK: Görsel ve içerik alıntılar İstanbul Dergisi 1998 yılı sayı 25, sayfa 121-122 de yer alan Özgür Kahraman’ın Heybeliada’nın “Süslü Mezar’ı “adlı yazısından alınmıştır.