Museviler’in Hanuka Bayramı Adalar’da hoşgörü içinde kutlanmaya başlandı.
Bu yıl 7 Aralık tarihinde kutlanmaya başlayan Museviler’in Hanuka Bayramı, farklı kültür ve etnik gruptan insanların yaşadığı Adalar’da büyük bir coşku yarattı. Batıda Noel Bayramı’na yakınlığı nedeniyle “Yahudi Noeli” olarak bilinen bir diğer adı ise Işıklar Bayramı olan Hanuka’nın kutlamaları 14 Aralık’a kadar devam edecek.
Işıklar Bayramı “Hanuka” nedir?
Yahudi takviminin Kislev ayının 25. günü başlayan ve sekiz gün devam eden Hanuka İbranice bir isim olup, ‘adama’ veya ‘kutsama’ anlamına geliyor.
Hanuka efsanesi
Talmud’a göre; Milat’tan önce 175’te, 3. Antiyokus oğlu Antiyokus 4. Epifanes, görünüşte Tobias’ın oğullarının emriyle, Yahudiye’yi işgal eder ve İkinci Tapınak yağmalanır. Bunun üzerine Yahudiler Antiokus’un askerlerine başkaldırır ve tapınağı ele geçirir. Bu olaydan sonra tapınağın kutsallığının kirlendiğine inanılır. Tapınağı arındırmak için bir şey yapmak gerekir; o da ateş yakmak… Edebi ateşi yakmak için ise sadece bir gün kadar yetecek yağ kalmıştır. Yağ yakılır ancak, kullanılan yağ mucize sonucu bir gün değil sekiz gün boyunca yanar. O gün bu mucize kutlanarak gelenek haline gelir.
Hanuka Bayramı nasıl kutlanır?
Hanuka Bayramı’na özel 9 kollu bir şamdan hazırlanır. Ortada duran kolda her zaman bir mum yanık dururken şamdanın diğer kollarına her gün için bir mum yakılarak konur. Sekizinci günün sonunda şamdanın bütün kolları yanmış olur.
Bu bayramda yağın önemini anlatmak için bol bol kızartma türü yemekler yapılır ve ikram edilir. Aile bireyleri birbirlerine hediye alır.
Siyasilerden Hanuka Bayramı mesajları
Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu Musevi vatandaşların Hanuka Bayramı’nı kutladı.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre Recep Tayyip Erdoğan,
“Musevilik inancına sahip tüm vatandaşlarımızın Hanuka Bayramı’nı tebrik ediyorum.
Bizler, toplumsal, kültürel, siyasal ve beşeri yapımızdaki çeşitlilikleri zenginlik olarak algılayan, din ve inanç özgürlüğüne saygıyı esas alan köklü bir medeniyetin mensuplarıyız. Dini, dili, etnik kökeni ne olursa olsun, insanlarımızın bu coğrafyada yüzyıllardır beraberce barış içinde yaşamalarını sağlayan bu gelenek, ülkemizin bölgede ve dünyada takdirle izlenen yükselişinde de önemli bir pay sahibidir. Özellikle son 13 yılda hayata geçirdiğimiz reformlar, aziz milletimizin birlik, beraberlik ve aidiyet duygusunu güçlendirmenin yanı sıra, tüm vatandaşlarımızın inançlarını özgürce yaşamalarını da mümkün kılmıştır. Bu düşüncelerle, toplumumuzun ayrılmaz parçası olan Musevi vatandaşlarımız başta olmak üzere tüm Musevilere, kendi inançları doğrultusunda kutlamakta oldukları Hanuka Bayramı vesilesiyle huzur, mutluluk ve esenlikler diliyorum.” dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu ise “Hanuka Bayramı vesilesiyle barış ve hoşgörü kültürünün bütün dünyada hakim olmasını, ayrımcılığa dayalı her türlü şiddet ve nefret hadiselerinin ivedilikle son bulmasını temenni ediyorum” açıklamasını yaparak, mesajını iletti.