Adalarda Sıcak Havalara Dikkat!

Adalarda Sıcak Havalara Dikkat!

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nden uyarı! Kuvvetli sıcak hava dalgasının etkili olduğu bugünlerde, güneş çarpmasına karşı dikkatli olun.

Adalar’da hava sıcaklığı nasıl olacak?

Önümüzdeki 1 hafta içinde Adalar’da nem oranı yüzde 92’e kadar yükselecek. Hava sıcaklığı en yüksek 33 dereceyi gösterecek ancak nem oranının yüksek olması hissedilen sıcaklığın daha fazla olmasına neden olacak. Sıcaklık 5 gün boyunca 22 dereceden 33 dereceye kadar yükselecek. Özellikle Cuma günü Kuzey’den esen rüzgârın etkisi ile nem oranı en üst seviyeye ulaşacak.

Adalara giden ziyaretçiler sıcak havadan korunmak için ne yapmalı?

Özellikle hafta sonu Adalar’a günü birlik giden ziyaretçilerin sıcaktan korunması için bir takım önlemler alması gerekiyor. İşte bunlardan bazıları;

Öncelikle güneş ışınlarının dik açıyla geldiği saat olan 10:00 ile 16:00 arası mümkün olduğunca güneşe çıkılmaması,

Kıyafet seçiminiz açık renk, bol ve pamuklu ürünlerden yana olması,

Güneşten korunmak için özellikle açık tenli insanların yüksek faktörlü koruma içeren güneş kremlerini gün boyunca kullanması,

Bol sıvı tüketimi ve özellikle kaybedilen sıvı miktarını vücutta dengelemesi için tuzlu ayran içilmesi,

Suyu yanından eksik etmemeniz tavsiye ediliyor.

Şapka ve güneş gözlüğü kullanımı ise alacağının en basit önlemler arasında bulunuyor.

Sıcak havalarda kimler risk altında?

Uzmanlar sıcak havalarda özellikle hamile, yaşlı ve çocukların risk grubu altında olduğunu, bu kişilerin daha dikkatli olması gerektiği konusunda uyarıyor. Şeker, yüksek tansiyon ve kalp hastaları da risk grubu içinde yer alıyor. Solunum ve dolaşım bozukluğu olanların da dikkat etmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, risk grubunda olan kişilerin özellikle saat 10 – 16 arası dışarıya çıkmalarının sağlık açısından oldukça tehlikeli olduğunu vurguluyor.

Sıcak çarpmasında görülen belirtiler nelerdir?

Sıcak çarpması özellikle hava sıcaklığının 32 derecenin, nem oranının ise yüzde 60’ın üzerine çıktığı güneşli havalarda görülür. Belirtileri;

  • Sıcak ve kuru cilt
  • Baş ağrısı
  • Hızlı nabız atması
  • Normalden daha hızlı soluk alıp verme
  • Kas krampları
  • Uyuklama ya da sersemlik hali
  • İri açılmış göz bebekleri
  • Ciltte kızarma, daha sonra soluk ve mor renge dönüşmesi
  • Vücut sıcaklığının 40 derecenin üstüne çıkması
  • Tutarsız konuşmalar ve agresif hareketler

Sıcak çarpmasının ilk evresi sıcak bitkinliği olarak adlandırılmaktadır. Halsizlik, bulantı, yavaş terleme, ishal, solgun ve soğuk cilt belirtileri arasındadır.

Sıcak çarpmasında ilkyardım olarak ne yapılmalıdır?

sıcak çarpmasında ilkyardım

Öncelikle en yakın sağlık kuruluşundan yardım isteyin.

Sağlık görevlileri olay yerine ulaşana kadar hastayı gölge ve serin bir yere yatırın. Mümkünse hemen ılığa yakın soğuk su ile duş yaptırın. Birden soğuk suyun altına girmek ya da buz koymak hasta da şok etkisi yapabileceği için havale geçirme veya ölüme sebep olabilirsiniz. Bu nedenle su ılığa yakın olmalıdır. Daha sonra başını düz tutacak şekilde yatırın ve ayaklarını 45 derecelik bir açı ile kaldırın.

Hastanın bilinci yerinde ise tuzlu ayran veya su içirin.

 

Kategoriler: Adalar, Haber